Święta prawosławne

święta

Wschodni chrześcijanie obchodzą czterdziestu dniowy post, a ostatnie pięć dni przed wigilia bardzo ostro przestrzegają go. Z koli w dzień wigilii zabronione jest nawet picia napojów do czasu wieczerzy wigilijnej. Według duchownych nawet złamaniem takiego postu może być zapalenie papierosa. Wierni mają kilka nazw wigilii i najczęściej nazywana jest soczelnik. Nazwa ta pochodzi od gotowania pszenicy polewanej miodem. Posiłek wigilijny rozpoczyna się od dzieleni prosforą, który jest odpowiednikiem naszego opłatka.

Prosfora jest to  przaśny chleb używany w kościele  wschodnim. W przepisie na prosforę znajduje się mąka woda i drożdże. Współczesna prosfora ma kształt małych chlebków. Skalda się z dwóch kawałków. Mniejszy krążek nakładamy na większy i ozdabiany jest pieczątka z krzyża. Zgodnie z tradycja powinno pojawić się na stole wigilijnym chleb gdzie jest symbolem pożywienia, czosnek który jest symbolem zdrowia, sól która jest symbolem obfitości. oraz miód który jest symbolem słodyczy.